295244
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky z nich - masné výrobky - tepelně opracované
Energetická hodnota výrobku | |
---|---|
438 kJ / 100g | |
104.61 kcal / 100g | * Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby. |
Základní výživové hodnoty | |
---|---|
Tuky | 2.3 g/100g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0.9 g/100g |
Sacharidy | 0 g/100g |
z toho cukry | 0 g/100g |
Bílkoviny | 20.0 g/100g |
Sůl | 2.1 g/100g |
Senzorické požadavky | |
---|---|
Vzhled |
Výrobek je naražený do plastového potištěného střeva, klipsován, následně formován. Na řezu (tvar – „mráček“) je mozaika tvořena libovou svalovinou masově růžové barvy. |
Vůně a chuť |
Chuť a vůně výrobku je jemná, příjemná po masné surovině, typická pro šunku. |
Konzistence |
Konzistence je soudržná. |
Nadstandardní parametry |
Vysoký obsah masa (92%); |
Technologický postup |
Surovinu nastříkneme, následně masírujeme. Necháme 12 hod. odstát a narážíme do plastového obalu, klipsujeme a ukládáme do forem. Tepelně opracujeme vařením, poté vychladíme. Poté dle druhu výrobku buď nařežeme na části, které následně vakuově balíme do plastové folie nebo krájíme na plátky, které balíme do ochranné atmosféry do plastové folie. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky |
Alergeny | |
---|---|
Neobsahuje alergeny definované legislativou. |
Složení | |
---|---|
vepřové maso | 92 % |
pitná voda | |
jedlá sůl | |
dextróza |
Přídatné látky | |
---|---|
E 250 - dusitan sodný | |
E 451 - Trifosforečnany | |
E 301 - Askorbát sodný |
České cechovní normy stanovují kvalitativní parametry potravin a definují povolené výrobní postupy. Klíčové je zachování tradičního pohledu na výrobu a zpracování. Jasná definovatelnost jednotlivých parametrů vytváří prostor pro dozorové orgány, kterými jsou Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Systém cechovních norem pro kvalitní potraviny je od roku 2015 spravován Potravinářskou komorou České republiky a Českou technologickou platformou pro potraviny. Díky souladu s obecnými zásadami osvědčených postupů EU k systémům certifikace pro zemědělské produkty a potraviny figuruje na oficiálním seznamu národních značek kvality.
Více informací o cechovních normách