290040
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky z nich - masné výrobky - tepelně opracované
Energetická hodnota výrobku | |
---|---|
1197 kJ / 100g | |
285.88 kcal / 100g | * Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby. |
Základní výživové hodnoty | |
---|---|
Tuky | 26 g/100g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 10 g/100g |
Sacharidy | 0.8 g/100g |
z toho cukry | 0.5 g/100g |
Bílkoviny | 13 g/100g |
Sůl | 1.9 g/100g |
Senzorické požadavky | |
---|---|
Vzhled |
Kusy obdélníkového tvaru,mahagonové až černé barvy, na řezu narůžovělé barvy, |
Vůně a chuť |
s příjemnou chutí po použitém mase a koření |
Konzistence |
pevná, soudržná |
Nadstandardní parametry |
|
Technologický postup |
Z předem vybraných částí libového vepřového boku min. 80% libovosti vytvoříme jednotlivé porce anglické slaniny. Takto připravenou slaninu nastříkáme na nastřikovačce na požadovanou hmotnost dle normy, vložíme do masírky a masírujeme příslušným programem. Po masírování vyjmeme a jednotlivé porce obarvíme barvivem (kuler), zavěsíme na udírenský vozík a tepelně opracujeme příslušným programem tak, aby teplota v jádře dosáhla 70°C po dobu 10 minut. Poté necháme vychladit na požadovanou teplotu,zabalíme a expedujeme. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky |
Alergeny | |
---|---|
Neobsahuje alergeny definované legislativou. |
Složení | |
---|---|
vepřové maso | 85 % |
jedlá sůl | |
dextróza | |
extrakt z kvasnic | |
extrakty koření | |
sušený glukózový sirup | |
bylinkový extrakt |
Přídatné látky | |
---|---|
E 250 - dusitan sodný | |
E 1442 - Hydroxypropylškrobový difosforečnan (Zahušťovadlo, stabilizátor) | |
E 451 - Trifosforečnany | |
E 407 - Karagenan (Zahušťovadlo, stabilizátor, želírující látka) | |
E 415 - Xanthan | |
E 316 - Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný) | |
E 150d - Amoniak-sulfitový karamel |
České cechovní normy stanovují kvalitativní parametry potravin a definují povolené výrobní postupy. Klíčové je zachování tradičního pohledu na výrobu a zpracování. Jasná definovatelnost jednotlivých parametrů vytváří prostor pro dozorové orgány, kterými jsou Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Systém cechovních norem pro kvalitní potraviny je od roku 2015 spravován Potravinářskou komorou České republiky a Českou technologickou platformou pro potraviny. Díky souladu s obecnými zásadami osvědčených postupů EU k systémům certifikace pro zemědělské produkty a potraviny figuruje na oficiálním seznamu národních značek kvality.
Více informací o cechovních normách